Performers

Welke performers stonden er al op Stories of Womanhood?

martinebakker

Martine Bakker

Martine Bakker is schrijver, copywriter, verhalenverteller en allround woordfetisjist. In 2019 richtte ze het zusje van De Speld op, genaamd De Pin waar satirische nieuwsartikelen vanuit vrouwelijk perspectief worden geschreven. Voor ons is ze de perfecte combinatie tussen dijenkletsende humor en een serieuzer, feministisch geluid. Tijdens de vierde editie van Stories of Womanhood begeleidde ze het publiek in stijl de avond door.

Editie: Stories of Womanhood #4

Genre: Moderator

Wanneer: 4 december 2019

Waar: Het Huis, Utrecht

© Henri Verhoef

Siham Amghar.jpeg

Siham Amghar

Siham Amghar houdt haar gedichten graag dicht bij zichzelf. Zo schrijft ze over familie, liefde en ‘vrouw zijn’. Ook is ze in 2019 tijdens het Slow Writing Lab op zoek gegaan naar haar vrijheid op het gebied van sensualiteit, seksualiteit en erotiek binnen de Nederlands-Marokkaanse cultuur. Soms creëert ze teksten specifiek voor podiumoptredens, andere keren juist voor het geschreven woord. In welke vorm we haar ook zien, horen of lezen; ze weet ons altijd te verrassen. Voor de vierde editie van Stories of Womanhood deelde ze voor een muisstille zaal haar persoonlijke verhaal over seksuele intimidatie en zwanger worden. 

Editie: Stories of Womanhood #4

Genre: Poëzie

Wanneer: 4 december 2019

Waar: Het Huis, Utrecht

Maxime Garcia Diaz

Maxime Garcia Diaz

Maxime Garcia Diaz betoverde het publiek en de juryleden van de NK poetry slam 2019 met haar scherpe woorden. Haar winnende gedicht Legioen leest als een viering van de rebelsheid van het hedendaagse feminisme. Er wordt vaak gevraagd naar hoe zij activisme met poëzie combineert en hoewel poëzie voor Maxime zeker een nuttig middel kan zijn in activisme, geniet ze juist van het tegenovergestelde; de pure schoonheid van poëzie. Tijdens Stories of Womanhood zat iedereen tijdens haar performance op het puntje van de stoel. Wat een bijzondere performer!

Editie: Stories of Womanhood #4

Genre: Spoken word

Wanneer: 4 december 2019

Waar: Het Huis, Utrecht

© Pascal Moors

persfoto1 (1).jpg

Femke Smit

De prachtige muziek van Femke Smit is nauwelijks te omschrijven, maar als we het toch moeten proberen: een eclectische mix van dromerige pop met afro-braziliaanse invloeden. Dit doet ze door haar zuivere stem te combineren met verschillende instrumenten, die ze met haar loop station naadloos tot een geheel vormt. Ze zong voor het eerst in twee jaar haar eigen muziek tijdens Stories of Womanhood en deelde haar persoonlijke zoektocht naar gelukkig zijn met muziek maken. Een bijzonder moment voor haar én iedereen in de zaal.

Editie: Stories of Womanhood #4

Genre: Muziek

Wanneer: 4 december 2019

Waar: Het Huis, Utrecht

door Peter Schat (1).jpg

Devika Partiman

Devika Partiman is een vrouw wiens werk wij alleen maar toe kunnen juichen. In 2017 richtte zij de stichting Stem op een Vrouw op, waarmee zij kiezers concrete tips geeft om meer vrouwen in de politiek te krijgen. En dat lukte! Zowel op lokaal als Europees niveau. Tijdens Stories of Womanhood vertelde ze hoe ze te werk ging én deelde ze namen en verhalen van bijzondere politici met het publiek.

Editie: Stories of womanhood #4

Genre: Lezing

Wanneer: 4 december 2019

Waar: Het Huis, Utrecht

© Peter Schat

73375629_2714623422156410_33407289856412

Rosa Weekers

Rosa Weekers studeerde in 2019 af aan de toneelschool in Utrecht. Nou waren we al dol op haar acteertalent, maar met haar eigen geschreven solovoorstelling PARBO OEMA veroverde ze ons hart voor eeuwig en altijd. In de voorstelling neemt ze het publiek mee langs de Surinaamse vrouwen die haar leven hebben gekleurd en haar hebben gemaakt tot wie zij nu is. Soms met een lach, soms met een traan; maar elke keer vol overgave. Het was de perfecte afsluiter van een fantastische editie.

Editie: Stories of Womanhood #4

Genre: Theater

Wanneer: 4 december 2019

Waar: Het Huis, Utrecht

 
StephanieAfrifa

Stephanie Afrifa

Stephanie Afrifa is curator en presentator met een passie voor kunst, mode, cultuurwetenschappen en welzijn. Misschien ken je haar als tafeldame bij DWDD of van haar (voormalige) podcastshow Nation of Overthinkers. Voor ons is Stephanie een grote inspiratie omdat ze verschillende creatieve middelen inzet om haar stem te laten horen. Daarnaast zijn we niet alleen groot fan van haar werk, maar ook van haar Instagram (@okayafrifa), waar ze ons onder andere tijdens #WonderingWednesday laat nadenken over dromen, onzekerheden en privileges. Tijdens Stories of Womanhood was ze als moderator een warme deken over de hele avond.

Editie: Stories of Womanhood #3

Genre: Moderator

Wanneer: 13 juni 2019

Waar: Scheltema, Leiden

ZaïreKrieger

Zaïre Krieger

De spoken word performances van Zaïre Krieger zorgen er altijd voor dat we meerdere malen in onze vingers knippen van waardering én herkenning. Ze is een echte woordkunstenaar, schrijft o.a. scherpe analyses voor de Dipsaus podcast en heeft naast actief zijn in de antiracisme beweging ook nog tijd om rechten te studeren. Tijdens Stories of Womanhood liet ze het publiek via een krachtige spoken word performance nadenken over het gebrek aan een gedeelde Nederlandse geschiedenis. Een onwijs belangrijke boodschap die niet vaak genoeg herhaald kan worden.

Editie: Stories of Womanhood #3

Genre: Spoken word

Waar: Scheltema, Leiden

Wanneer: 13 juni 2019

MevrouwTamara

Mevrouw Tamara

Mevrouw Tamara omschrijft haar muziek als ‘melancholische luisterliedjes’. Ze schrijft vaak over alledaagse, (on)gewone dingen en stond in de finale van De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Met eigen ogen (en oren) hebben we het magische effect van haar stem op een publiek mogen meemaken. Tijdens Stories of Womanhood werkte dit net zo goed; Mevrouw Tamara was een anker van rust, kracht en tederheid.

Editie: Stories of Womanhood #3

Genre: Muziek

Wanneer: 13 juni 2019

Waar: Scheltema Leiden

© Martijn de Clercq

anneloes.jpg

Anneloes Dijkman

Anneloes Dijkman is freelance projectmanager en editor, illustrator, moeder, en Lead Organizer/bestuurslid bij Women's March The Netherlands. De rode draad in haar werk, zowel in freelance werk als in illustratie, wordt gevormd door social justice, mensenrechten, vrouw zijn, feminisme, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, zelfbeschikking en zeggenschap.

Editie: Stories of Womanhood #3

Genre: Panel

Waar: Scheltema, Leiden

Wanneer: 13 juni 2019

image.png

Rhaida El Touny

Rhaida El Touny houdt van illustreren en het visualiseren van concepten. Haar illustraties deelt ze oa. via haar Instagram @diddyeltouny, waar ze in haar stories ook nog eens gouden tips deelt op het gebied van grafisch vormgeven. Haar illustraties zijn kleurrijk, stijlvol en laten vaak prachtige vrouwen in hijab zien. Tijdens Stories of Womanhood sprak Rhaida in het panel mee over creatief activisme en hoe je illustraties in kunt zetten om een dialoog aan te wakkeren.

Editie: Stories of Womanhood #3

Genre: Panel

Waar: Scheltema, Leiden

Wanneer: 13 juni 2019

AjuShresta.jpg

Aju Shrestha

Aju Shrestha is een creatieve, analytische denker en ze zit alles behalve stil. In 2018 richtte ze STAR - space to talk about race op. Een platform om vrijer en veiliger over racisme te praten en te leren, waarin emoties ook een plek krijgen. Ze is veel bezig met hoe ze dingen ervaart, wat haar vormt tot de vrouw die zij is en hoe dat altijd veranderlijk is. Daarnaast is ze betrokken bij de oprichting van ANTI-BODIES, een opkomende collectief voor en door vrouwen van kleur. Tijdens Stories of Womanhood praatte ze in het panel mee over creatief activisme.

Editie: Stories of Womanhood #3

Genre: Panel

Waar: Scheltema, Leiden

Wanneer: 13 juni 2019

Anne Chris door Milan Gies.jpg

Anne Chris van Doesburg

Anne Chris van Doesburg, ook wel 'De chaotische zwart-witte twijfelaar' genoemd, studeert als eerstejaars aan WRITING FOR PERFORMANCE aan de HKU Utrecht en treedt buiten die muren op. Onder andere als huisdichter bij Uitgesproken Queer in de voorstelling BOYS WON'T BE BOYS, met performative poetry. Vaak over het lichaam en het leven waarin de zoektocht van Anne naar Anne Chris centraal staat. Tijdens Stories of Womanhood gaf Anne Chris een meest indrukwekkende performance waarin hij zichzelf letterlijk en figuurlijk bloot gaf.

Editie: Stories of Womanhood #3

Genre: Performative poetry

Waar: Scheltema, Leiden

Wanneer: 13 juni 2019

© Milan Gies

WhatsApp Image 2019-05-17 at 12.24.22.jp

Lieke Witteveen

Lieke Witteveen zit vol energie. Ze danst, ze acteert en weet die twee ook nog in één performance te combineren. Tijdens Stories of Womanhood nam ze ons in de korte voorstelling 'Run, Baby, Run' mee op haar reis van mesje naar vrouw, waarbij ze op wonderbaarlijke wijze gebruik maakte van muziek, dans en theater. Verwacht van Lieke mooie teksten, energieke bewegingen en een wel heel bijzonder geluid all the way from Brazil.

Editie: Stories of Womanhood #3

Genre: Theater/dans

Waar: Scheltema, Leiden

Wanneer: 13 juni 2019

 
Asmae.jpg

Asmae Rouidi

Asmae werkt nauw samen met het jeugd en cultuurcentrum Huis van Vrede. Tijdens hun event op de ‘Internationale Dag van het Samenleven in Vrede’ stond Asmae als moderator op het podium. En dat deed ze ook voor ons! Waar ze ook spreekt, Asmae doet altijd haar best om verschillende groepen met elkaar te laten connecten. Haar natuurlijke talent om mensen te inspireren én begeleiden zette ze tijdens de tweede editie van Stories of Womanhood.

Editie: Stories of Womanhood #2

Genre: Moderator

Waar: Making Sense Hoorn

Wanneer: 29 september 2019

belinda oud.jpg

Belinda Oud

Belinda Oud is een kleinkunstenares uit West-Friesland die haar zang en acteertalent inzet voor zelfgemaakte voorstellingen. Ze doet tijdens haar shows het liefst een boekje open over haar eigen leven, en tijdens de tweede editie van Stories of Womanhood was dat niet anders. Ze nam ons door middel van verschillende disciplines mee in haar openhartige, maar shockerende verhaal over haar jeugd en familie. We waren zeer onder de indruk van haar positieve kijk op de wereld en haar multidisciplinair talent.

Editie: Stories of Womanhood #2

Genre: Kleinkunst

Waar: Making Sense Hoorn

Wanneer: 29 september 2018

28235342_1701590916565851_39636007483839

Kevin Heller

Kevin Heller is storyteller en columnist voor feministisch platform Vileine waar hij schrijft over zijn ervaringen met seksisme en andere vormen van onderdrukking die hij in zijn werk als uitsmijter maar al te vaak tegenkomt. Daarnaast is hij Krav Maga instructeur en geeft zelfverdedigingslessen, en probeert daarbij de focus te richten op mensen die zich vaak onveilig voelen op straat. Hij vertelde ons wat hij heeft geleerd van de sterke vrouwen die hij les mocht geven en hoe hij zelf omgaat met het schadelijke macho gedrag van de mannen om hem heen.

Editie: Stories of Womanhood #2

Genre: Storytelling

Waar: Making Sense Hoorn

Wanneer: 29 september 2018

Sofia.jpg

Sofia van Gemert

Alsof de stress van de middelbare school alleen al niet genoeg is, combineert Sofia dat ook nog eens met dichten over haar leven én activisme. Ze zet zich namelijk altijd hard in voor de LGBTQIA+ gemeenschap. Ze dicht over haar biseksualiteit en het onbegrip dat het nog altijd met zich meebrengt. Daarnaast deelt ze haar ervaringen met haar ouders, medeleerlingen en de moeilijkheden die ze ondervindt in het bewegen in een heteronormatieve omgeving als jonge vrouw.

Editie: Stories of Womanhood #2

Genre: Storytelling

Waar: Making Sense Hoorn

Wanneer: 29 september 2018

Sarieke.jpg

Sarieke de Jong

Sarieke de Jong is mede-oprichter van Dekolonisatie Netwerk Voormalig Nederlands Indië en maakt daarnaast deel uit van het initiatief uit West-Friesland genaamd Movement of Colour. Bij beide projecten zet ze zich in om jongeren van verschillende achtergronden niet alleen te betrekken, maar ook steun te bieden in het gesprek over migratie en dekolonisatie. Dit alleen is al heel wat, maar dat is nog niet eens de reden dat ze bij ons op het podium stond. Sarieke heeft namelijk te kampen met zware chronische pijn, en door middel van poëzie probeert ze dat een plekje te geven. Zij droeg voor ons een selectie van haar gedichten voor, en herinnerde ons zo aan de kracht die zit in het kwetsbaar opstellen van jezelf.

Editie: Stories of Womanhood #2

Genre: Poëzie

Waar: Making Sense Hoorn

Wanneer: 29 september 2018

 
Sarita.jpg

Sarita Bajnath

Sarita Bajnath verzorgt unconscious bias trainingen die zorgen voor inclusie en bewustzijn op een brede manier. Ze gelooft daarnaast in het individuele verhaal naast de systemen die er in de maatschappij zijn. Tijdens Stories of Womanhood was ze onze ijzersterke moderator. 

Editie: Stories of Womanhood #1

Genre: Moderator

Wanneer: 8 maart 2018

Waar: Bijlmer Parktheater, Amsterdam

© Menno van Winden

khadija.jpg

Khadija Al Mourabit

In 2017 ging ‘De reis van Khadija’ in première; een documentaire die ons aan de hand van het persoonlijke familieverhaal van Khadija al Mourabit - met haar poweroma in de hoofdrol - meer vertelt over de positie van de vrouw in de Marokkaanse Rif. Khadija kwam tijdens Stories of Womanhood vertellen over welke rol 'vrouw zijn' erin speelde en hoe ze haar ontdekkingen vertaalt naar het leven in Nederland.

Editie: Stories of Womanhood #1

Genre: Documentaire

Wanneer: 8 maart 2018

Waar: Bijlmer Parktheater, Amsterdam

© Vrij Nederland

The Visual.jpg

The Visual

The Visual omschrijft hun muziek als ‘melancholisch’. Met hun nummers zoeken ze niet alleen de grenzen op van muziek, maar laten ze het publiek ook nadenken over onderwerpen als genderidentiteit. Wat is ‘womanhood’ eigenlijk en zouden we niet beter over ‘humanity’ kunnen praten? En waarom moeten we überhaupt altijd alles in hokjes plaatsen?

Editie: Stories of Womanhood #1

Genre: Muziek

Wanneer: 8 maart 2018

Waar: Bijlmer Parktheater, Amsterdam

© Jean Counet

Yagmani Blackman.jpg

Yahmani Blackman

Yahmani Blackman is een theatermaakster die graag de grenzen van absurditeit opzoekt. Samen met Dorothy Blokland schitterde ze al in de voorstelling ‘We gaan het hebben over haar’ op verschillende podia. Ze staan daarin stil bij hoe het is om een vrouw te zijn met een kleurrijke geschiedenis. Tijdens Stories of Womanhood voerde ze een monoloog op over hoe het is om als sterke carrière vrouw alleen te eindigen in de liefde.

Editie: Stories of Womanhood #1

Genre: Theater

Wanneer: 8 maart 2018

Waar: Bijlmer Parktheater, Amsterdam

© Angela Tellier

esra dede.jpg

Esra Seval Dede

Esra Seval Dede knows her way with words. Zo schrijft ze kritische columns voor One World en kun je haar creatieve zinnen voorbij horen komen bij plekken als Mezrab en Labyrinth in Amsterdam. Voor Stories of Womanhood voerde ze 'brieven aan mijn moeder' op, waarbij ze WhatsApp conversaties transformeerde tot proza van het hoogste niveau. Wij werden er stil van.

Editie: Stories of Womanhood #1

Genre: Storytelling

Wanneer: 8 maart 2018

Waar: Bijlmer Parktheater, Amsterdam

© OneWorld